Alerji Testi Neden Yapılır?

Alerji testi, bağışıklık sisteminin alerjenlere karşı tepkisini gözlemlemek amacıyla yapılır. Polen, evcil hayvan tüyü, böcek ısırıkları, bazı gıdalar ve toz akarları gibi çeşitli maddeler alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Alerji testi, kişinin nelere karşı hassas olduğunu saptayarak tedavi sürecinde önemli bir rol oynar. Ayrıca şu durumların teşhisi için de uygulanır:

  • Saman nezlesi (alerjik rinit)
  • Alerjik astım
  • Besin alerjisi
  • Polen ve toz akarlarına karşı alerji
  • Böcek alerjisi
  • Egzama

Alerji testi farklı yöntemlerle yapılabilir. Her bir test yöntemi, alerjen maddelere karşı vücudun verdiği reaksiyonları ölçmeyi amaçlar. İşte bu testlerin detayları:

Yesil Erik Faydaları ve Zararları! Gençleştiriyor! Yesil Erik Faydaları ve Zararları! Gençleştiriyor!

Alerji Testlerinin Hazırlık Süreci

Bu yöntem, cilde alerjen damlalarının uygulanmasıyla yapılır. Belirli alerjenler cilde damlatılır ve ciltte küçük çizikler açılarak reaksiyon gözlemlenir. Ciltte kızarıklık veya kabarıklık olup olmadığını kontrol eder.Alerjen maddeler cildin altına enjekte edilir. Bu yöntem genellikle daha kesin sonuçlar verir ve özellikle böcek alerjilerinde kullanılır.

Bu testte alerjen maddeler, sırta yapıştırılan özel bantlarla uygulanır. Alerjik reaksiyonlar genellikle 48 saat içinde gözlemlenir. Kan örneği alınarak, kandaki IgE antikorlarının seviyesi ölçülür. Bu test, cilt testlerine alternatif olarak kullanılır ve vücuttaki alerjik reaksiyonların şiddetini belirlemeye yardımcı olur.

Alerji testinden sağlıklı sonuçlar alabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Testten 3-7 gün önce antihistaminik ilaçlar kullanılmamalıdır, çünkü bu ilaçlar bağışıklık sisteminin alerjenlere verdiği tepkileri baskılayabilir. Ancak, astım ilaçları kullanılmaya devam edilebilir.

Editör: Şule A.