Filistin-israil Çalışmaları Öğrenci Sempozyumu, Bölge Araştırmaları Merkezi, ASBÜ İlahiyat Fakültesi ve Kudüs Çalışmaları Araştırma Uygulama Merkezi iş birliğiyle ASBÜ Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleştirildi. Dört oturumdan oluşan sempozyumda farklı üniversitelerden lisans öğrencileri, siyonist işgalcilerin güvenlik politikaları, devlet yapısı, şehirleşme stratejileri, azınlık politikaları ve bölgesel etkileri gibi konuları akademik bir zeminde ele aldı.
'Filistin-israil Çalışmaları Öğrenci Sempozyumu'nun “Güvenlik Çalışmaları” başlıklı 1. oturumu, Bölge Araştırmaları Merkezi (BAM) Dr. Hurşit Dingil başkanlığında gerçekleştirildi. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğrencisi Zahid Erdem Oğuz tarafından "Begin Doktrini ve Günümüz Uygulamaları" konulu sunum yapıldı. Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden Mehmet Akif Uçar, "Arap Baharı Sonrası israilin Güvenlik Politikaları" konulu bir sunum gerçekleştirdi. AHBVÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi Muhammed Taha Güney, "israilin Azınlık Politikası ve Uygulamaları" konulu sunum yaptı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Murat Şanlıay, "Savaş Hukuku ve Gazze’de İşlenen Savaş Suçları" konulu sunum yaptı. Son olarak AHBVÜ Uluslararası İlişkiler bölümü öğrencisi Muhsin Eren Güney tarafından "israilin Suriye’de Kürt Politikaları" başlıklı sunum yapıldı.
“israil devlet yapısı” başlıklı 2. oturum, Mardin Artuklu Üniversitesi Arş. Gör. Oğuzhan Şener başkanlığında gerçekleştirildi. Bilkent Üniversitesi Siyaset ve Kamu Yönetimi öğrencisi Sıla Erdem, "israil devletinin Temeli: Kibbutz Sistemi" başlıklı sunum yaptı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Muammer Yılmaz, "israilde Anayasacılık Hareketi ve israil yüksek mahkemesi" konulu sunum yaptı. Hacettepe Üniversitesi Harita Mühendisliği öğrencisi Elif Sevde Demir, "israilin İşgal Planı ve Şehirleşme Stratejileri" konulu sunum yaptı. ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama öğrencisi Şevval Beyza Kılınç, "israilin İşgal Planı, Yerleşme Stratejileri ve Mimarisi" başlıklı sunum yaptı. Son olarak ASBÜ Uluslararası İlişkiler öğrencisi Halil İbrahim Dolap, "Cumhuriyet Dönemi (1948-2002) Türkiye-israil İlişkileri" başlıklı sunum gerçekleştirdi.
“Dil, Medya ve Bilgi Üretimi” başlıklı 3. oturum, ASBÜ İlahiyat Fakültesi Arş. Gör. Rabia Kocataş başkanlığında yapıldı. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi İrem Köksal, "Amerika Yahudiliği ve Aşkenaz Kültürü: Yidiş Edebiyatı" başlıklı sunum yaptı. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Zeynep Eylül Yanık, "Judeo-Turkish" başlıklı sunum yaptı. Gazi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri öğrencisi Zehra Şahin, "israilin Teknoloji Geliştirme Kapasitesi ve Analizi" konulu sunum gerçekleştirdi. Hacettepe Üniversitesi İngilizce Mütercim-Tercümanlık öğrencisi İclal Akbulut, "İbranice Dilinin Yükselişi" başlıklı sunum yaptı. Son olarak Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği öğrencisi Zeynep Hüma Karkılı tarafından "Orta Doğu Çalışmalarında Mühendislerin Katkısı" başlıklı sunum yapıldı.
“Değerlendirme Oturumu” ASBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Osman Kurt başkanlığında gerçekleştirildi. ASBÜ Tarih Bölümü’nden Doç. Dr. Selim Tezcan ile Marmara Üniversitesi Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Selim Han Yeniacun tarafından sempozyum değerlendirmesi yapıldı.
Genç akademisyenler Filistin işgal konularını masaya yatırdı
Sempozyum sonrası İLKHA'ya konuşan Bölge Araştırmaları Merkezi (RAM) Akademik İşlerden Sorumlu Koordinatör Dr. Hurşit Dingil, "Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Bölge Araştırmaları Merkezi iş birliğinde düzenlenen Filistin-israil Çalışmaları Öğrenci Sempozyumu’nda, dört oturum boyunca israilin güvenlik stratejileri, 'devlet yapısı' ve medya üretimi gibi başlıklarda verimli oturumlar gerçekleştirildi. Bu kapsamda, sempozyuma Ankara'nın çeşitli üniversitelerinden lisans düzeyinde öğrenciler katıldı. Katılımcı öğrenciler, Bölge Araştırmaları Merkezi’nin ilk dönemini başarıyla tamamlayanlar arasından seçildi. Dönem sonu itibarıyla israil üzerine çeşitli sunumlar yaptılar." dedi.
Bölge Araştırmaları Merkezi’nin ilk dönemini başarıyla tamamlayan öğrenciler hakkında da bilgi veren Dingil, şunları aktardı:
"Bölge Araştırmaları Merkezi, 2024 yılı Kasım ayı itibarıyla faaliyetlerine başladı. Öğrenciler, Türkiye çapında bin 237 kişi arasından seçildi ve bunlardan yaklaşık 30’u programa uygun görülerek kabul edildi. Nihayetinde bu öğrenciler, A2 seviyesinde İbranice ve A2 seviyesinde Arapça öğrenmeye başladılar. Bununla birlikte, uzmanlık okumaları da sürdürülüyor. Genel olarak, Bölge Araştırmaları Merkezi’nin faaliyetleri bu şekilde ilerlemekte. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ile imzalanan protokol kapsamında da bu sempozyum hayata geçirildi."
"Gazze’de işlenen savaş suçları, uluslararası hukuk perspektifinden değerlendirildi"
Dingil, "Sempozyumun amacı, uzun süredir israilin Gazze’de sürdürdüğü soykırım politikalarını daha teknik, detaylı ve kapsamlı bir şekilde ele almaktı. Bu anlamda, uluslararası hukuktan güvenlik stratejilerine, bölge politikalarına kadar uzanan kapsamlı bir sempozyum programı düzenlenmiş oldu. Özellikle bazı sunum başlıklarına vurgu yapmak istiyorum. Örneğin, israilin şehirleşme ve mimari stratejileri; özellikle işgal sürecinde başvurduğu kentsel planlama politikaları gibi oldukça teknik konulara değinildi. Bununla birlikte, israilin güvenlik eksenli bölgede etnik gruplarla ilişkileri üzerine sunumlar yapıldı. Ayrıca, Gazze’de işlenen savaş suçları, uluslararası hukuk perspektifinden değerlendirildi. Genel anlamda kültürel alanlara da yer verildi. Dil, medya ve kültür başlıkları altında; İbranice dilinin yükselişi, bu dilden hareketle nasıl bir kimlik oluşturulduğu ve israil nezdinde Yahudi toplumları arasında oluşan 'seçilmişlik' algısının bölgeye ne denli olumsuz etkiler oluşturduğu bölgenin istikrarına ne derece zarar verdiği konusunda aslında oldukça teknik konular üzerinde duruldu diyebiliriz." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)