Kalp hastalıklarının tedavisinde devrim niteliğinde bir yöntem Balcalı Hastanesi'nde uygulanmaya başlandı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, kalp pillerinde geleneksel yöntemlerin ötesine geçerek “Sol Dal Demeti Alanı Pacing” (Left Bundle Area Pacing - LBAP) adı verilen yeni bir teknolojiyle hastaların kalp ritmini daha doğal hale getiriyor.

Geleneksel kalp pillerinde elektriksel uyarılar genellikle sağ karıncığa verilerek kalp atımı sağlanıyor. Ancak bu yöntem uzun vadede kalbin doğal ritminde sapmalara ve çeşitli olumsuzluklara yol açabiliyor. LBAP yöntemi ise kalbin elektriksel iletim sistemine daha yakın bir noktaya müdahale ederek, kalbin kendi fizyolojik ritmine daha yakın çalışmasını sağlıyor.

Gastroenteroloji Uzm. Dr. Teker: Çölyak hastaları diyetle sağlıklı yaşayabilir
Gastroenteroloji Uzm. Dr. Teker: Çölyak hastaları diyetle sağlıklı yaşayabilir
İçeriği Görüntüle

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Özmen, yeni yöntemin avantajlarını şu sözlerle dile getirdi:

“Geleneksel kalp pillerinde zamanla kalp kasının düzensiz kasılması sonucu kalp yetmezliği gelişebiliyor. Sol dal demeti alanı pili, kalbin doğal ileti yollarını kullanarak kalbin daha senkronize ve sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Yani kalbi, olması gerektiği gibi çalıştırıyoruz.”

Yeni yöntem sayesinde, daha önce birkaç adımda nefes nefese kalan hastalar, pil implantasyonu sonrası günlük yaşamlarına daha aktif ve konforlu bir şekilde devam edebiliyor. (İLKHA)

Kaynak: İLKHA