Merkez Bağlar ilçesi sınırları içerisinde yer alan Diyarbakır Oto Galericiler Sitesi, günde yüzlerce yerli ve yabancı ziyaretçisini ağırlarken 15 yıldır su, elektrik, çevre düzenlemesi ve yol sorunu devam ediyor.

Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi tarafından 2007 yılında kentin oto galericilerine tahsis edilen site alanında ilk günlerde atılan asfalt, o günden bu yana yeni bir astar beklerken sözde 20 dönüm olarak belirlenen yeşil alan şu an hurdacılar çarşısını andırıyor.

Belli süre aralıklarla elektrik kesintisi yaşayan Oto Galericiler Sitesi, 15 yıldır sondaj suyuyla idare ediyor. Site yönetimi ve esnafı, söz konusu sorunlara ilişkin 15 yıldır kurumlara başvuru yapmalarına rağmen ilgisiz bırakıldıklarını ifade etti.

Hukukçular Derneği yeni başkanını seçti Hukukçular Derneği yeni başkanını seçti

"15 yıldan beri müracaat ediyoruz ne gelen var ne giden"

Alanın esnafa tahsis süreciyle beraber 15 yıldır devam eden sorunları aktaran S.S. Diyarbakır Oto Galericiler Sitesi Başkanı Halim Turgut, "2007 yılında burası yapıldı ve 2011'de Diyarbakır'daki tüm oto galericileri olarak zorunlu şekilde buraya taşındık. 70 dönümlük alanın 20 dönümü yeşil alana çevrildi. O zaman zorunlu getirilirken şimdi yoğunluktan sitede dükkân bulunmuyor. Fakat belediyeden gördüğümüz hizmet yetersiz. 20 dönümlük yeşil alan için 15 yıldan beri müracaat ediyoruz ne gelen var ne giden. Bu alanda kendi imkanlarımızla cami yaptık. Camimizin etrafı çöpten geçilmiyor, yabancılar geldiğinde utanıyoruz. Gerek Belediye başkanları gerek kaymakam ve gerekse valinin buraya el atmasını istiyoruz." dedi.

Turgut, "Elektrik kesiliyor, bu Dicle Elektriğin sorunudur. Talep ilettiğimizde 'arıza var' deniliyor. Suyumuz sondaj suyudur, kireçlidir. Müracaat ettiğimizde yetkililer 'Diyarbakır suyu sıkıntılıdır, idare edin' diyor. Cami yanında yeni güzergahta yan yol verilmesini istiyoruz. Buna ilişkin dilekçe de verdim. Şayet o yolun yapılmaması durumunda büyük kazalar olabilir. Şu an bütün site esnafı cami tuvaletlerini kullanıyor ve tuvaletler bakımsız. Cami çevresinde belirlenen yeşil alanın temizlenerek park alanına çevrilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Şehir merkezi dolmuş galerici"

Galericileri trafik ve maliye işleyişlerinde karşılaştığı sorunlara da değinen Turgut, "Bazı esnaflarımız zorluk çekiyor. Araç satışı yapıyor, 2-3 el değişiyor sonrasında 'çenç araç' olduğu söyleniyor. 15 Yıllık site başkanıyım, defalarca bu durumlara şahit olduk. Vadeli satışını yaptığım araçta uyuşturucu yakalanıyor veya araçla mülteci taşınıyor. İşlem yapılırken araç üzerindeki suçu işleyen şahsı serbest bırakıyorlar ama benim aracıma el koyum tarafıma teslim etmiyorlar. Bu konuda sıkıntıyı çeken esnafımız oluyor." şeklinde konuştu.

Korsan oto alım satımı yapanlara yönelik tedbirlerin alınması hususunda taleplerini ileten Turgut, "Şehir merkezinden siteye taşınan esnaflarımızın vergi kaydı var ama bazıları galeri işi yapıyor. Belediyenin buna müsaade etmemesi lazım. Hem devlete hem millete zarardır." diye belirtti.

Oto alım satımında 2'nci el piyasasının durgun olduğunu, 35 yıllık galericilik sürecinde ilk kez böyle bir dönem gördüğünü belirten Mustafa Turgut, söz konusu problemin nedeninin şehir merkezinde oto galericilik yapan şahıslardan kaynaklandığını ifade etti.

"Bu piyasadaki durgunluğun nedeni de büyüklerimizdir." diyerek konuyu farklı yönleriyle ele alan Turgut, şunları söyledi:

"Büyüklerimiz sözlerini yerine getirmedi. Söyledikleri 'sokak arasında, şehir içerisinde galericileri çıkaracağız' idi. Şehir merkezi dolmuş galerici. Berberi, emlakçısı, memuru olmuş galerici. Herkes internet alım-satım sitelerine abone oluyor, araba satışı yapıyor. Böyle giderse galericilerin tümü dükkânı kapatır. Şehir içindeki galecilere müsaade edilmemesi hususunda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine müracaat dilekçelerimiz var. Ben burada aidat ve kira ödüyorum, her aracın vergisini veriyorum. Şehir içindekiler ne vergi ne kira veriyor, aynı zamanda ayrı iş yapıyor. Biz neden berbercilik, emlakçılık yapmıyoruz. Büyüklerin buna bir el atması lazım. Yıllardır söylüyoruz, 'tamam' diyorlar yine devam…"

Site sorunlarına da değinen Turgut, "Şu an çevre düzenlememiz yok. Çok şükür imkanlarımızla camimizi yaptık. Devletten talebimiz çevre düzenlemesinin yapılmasıdır. Sitemizin yolu yok. Yollarımız çökmüş, el atmıyorlar. Kanalizasyonlarımız tıkalı. Vidanşör bekliyoruz, gelmiyor. Bu da büyük bir sıkıntıdır. Elektrik kesiliyor, günlerce işlem yapamıyoruz." ifadelerine yer verdi.

"Burası adeta çölü andırıyor"

Diyarbakır Oto Galericiler Sitesinin sorunlarını yerinde paylaşan site esnafından Cevat Bekirhan, "Bizim yol ve kavşak sorunumuz var. Bu kavşakta yolumuzun kapatılması mevzu bahistir. Bize yan yol verilmezse burada mağdur oluruz. Talebimiz sitemize yan yol verilmesi ve bu kavşağın bir an önce bitirilmesidir. Araba alıp satıyoruz, yıkıyoruz, etrafımız toz-duman. Bir önem verilmesini istiyoruz. Cami etrafına duvar yapılması yönünde talebimiz var. Esnaf olarak park alanımızın yapılmasını istiyoruz. Burası adeta çölü andırıyor. Oysa burası çöl değil, Diyarbakır'ın en eski galericiler sitesidir. Burada 110 esnaf var ve bu esnafların konumları, park alanları, yolları sıkıntılıdır. Bu sıkıntıların giderilmesini istiyoruz. Sorumluların sorumluluklarını yerine getirmesini istiyoruz." diye belirtti.

Bekirhan, "Dışarıdan gelen insanlara karşı mahcubuz. Kavşaklarımız kazınmış ve inşaat halinde duruyor. Buraya estetik bir görünümün verilmesi lazım. Sitemizin girişi hurdacı- geri dönüşüm yerini andırıyor. Bunu defalarca dile getirdik, 'sabredin' denildi ama yıllar geçti, yapılmadı." dedi. (İLKHA)

Kaynak: İLKHA