GSS Borcu Sorgulama

Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından size GSS prim borcu ile ilgili bir bilgilendirme mesajı geldiyse, ilk yapmanız gereken şey e-Devlet üzerinden borcunuzu sorgulamak. İşsiz olan bireylerin GSS borcu çıkması normal bir durumken, çalışanlar ya da vergi mükellefi olan bireylerin bu dönemde tahakkuk eden borçları ise silinebiliyor.

Özgür Erdursun, özellikle çalıştığı dönemlerde borç tahakkuku olan vatandaşların bu durum karşısında neler yapabileceklerini açıkladı. Borcunuzun silinip silinmeyeceğini öğrenmek için gelir durumunuza ve SGK'ya kayıtlı olduğunuz döneme dikkat etmeniz gerekiyor.

Dubai Çikolatası Tarifi! En Orjinal Yapım Bu! Dubai Çikolatası Tarifi! En Orjinal Yapım Bu!

Erdursun’un verdiği bilgilere göre, asgari ücretin üçte birinden daha az gelir elde eden vatandaşların GSS primleri devlet tarafından karşılanıyor. Türkiye genelinde 8 milyonu aşkın kişi Genel Sağlık Sigortası kapsamında yer alırken, bu kişilerin yaklaşık 2 milyonunun prim ödemeleri devlet tarafından yapılmakta. Ancak, asgari ücretin brüt tutarının üçte birinden fazla kazanç sağlayanlar, her ay 600 TL GSS primi ödemekle yükümlü. Bu primlerin düzenli ödenmemesi durumunda, borç gecikme zammı ile birikmeye devam ediyor.

Kimler GSS Primi Ödemek Zorunda Değil?

Bazı durumlarda GSS priminden muaf olunabiliyor. Özellikle lise öğrenimi görenler 20 yaşına, üniversite öğrencileri ise 25 yaşına kadar bu primleri ödemekten muaf tutuluyor. Ayrıca, bir ailede hem eşin hem de kocanın işsiz olması durumunda, yalnızca bir kişinin GSS primi ödemesi yeterli sayılıyor. Bu da çiftlerin borç yükünü azaltan bir avantaj olarak öne çıkıyor.

SGK, bazı durumlarda borçların silinmesine olanak tanıyabiliyor. Özellikle gelir durumu düşük olan vatandaşlar, gelir testi yaptırarak prim borçlarının silinmesini sağlayabilirler. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, bu konuda vatandaşları uyararak, e-Devlet üzerinden düzenli kontrol yapmanın önemini vurguluyor. GSS prim borcunun birikmesini önlemek ve gereksiz ödemelerden kaçınmak için bu işlemleri zamanında takip etmek gerekiyor.

Editör: Şule A.