Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte yerli ürünlerin tezgâhlarda yerini almasının ardından yaşanan fiyat düşüşleri esnaf ve vatandaşları memnun ederken, akaryakıt fiyatlarının çok yüksek olması her iki kesimi de rahatsız ediyor.
"Girdi maliyetleri çok yüksek"
Pazarda sebze ve meyve satışı yapan Faruk Ayhan, "Ramazan sonrası fiyatlarda ciddi anlamada bir düşüş yaşandı. Şu anda tezgahlarda yerini alan sebzelerin hepsi yerli üründür. Ortalama yüzde 70-80 civarında bir düşüş var fiyatlarda ama talep yok. Çiftçi kan ağlıyor. Küçük esnaf olarak zabıtalar tarafından baskı altındayız. Ama seyyarlar, dışarda satanlar vergi kaçıranlar… Çiftçi kan ağlıyor, arada pazarcı esnafı kan ağlıyor. Milletten de talep yok, maliyet de kurtarmıyor. Gelir, artık gideri karşılamıyor. Etiketler pahalı söylemleri Ramazan ayında vardı, şuan her şey göz önündedir. Bir araba Antalya'dan Gaziantep'e geldiğinde 30 bin ile 40 bin lira arasında yakıt yakıyor." dedi.
"Fiyatlarda düşüş var"
Fiyatlardan memnun olduğunu dile getiren vatandaşlardan Muhammed Elbatur, "Fiyatlar çok güzel. Marulun tanesini 10 liraya, domatesin kilosunu 17 liraya, salatanın kilosunu 15 liraya aldım. Havaların ısınmasının ardında fiyatlarda düşüş yaşandı." ifadelerini kullandı.
"Akaryakıt fiyatlara yansıyor"
Enflasyonun yüksek olduğunu dile getiren vatandaşlardan Mehmet Karahan, "Havaların ısınmasının ardından fiyatlarda düşüş yaşanmaya başladı. Yoksa enflasyondan dolayı fiyatlar düşmemiş. Enflasyon düşmedi yine yüksek. Çalışır para kazanırsan alabiliyorsun, yoksa alamasın. Akaryakıtın litresi 49 lira ister istemez sebze ve meyve fiyatlarına yansıyor." şeklinde konuştu.
"Her yükselişte bir ürün çantadan eksiliyor"
Pazarcı esnaflarından Bedirhan Dalgın, "Havaların ısınmasıyla birlikte ürünlerin bozulma riski de artıyor. Undan dolayı esnaf elinde ürün kalmaması için ucuza veriyor. Bu durumda milleti pazara çekiyor. Nakliyenin fiyatlar üzerinde ciddi etkisi var. Dört yıl önce Adana'dan buraya 2 bin 500 liraya gelen bir araç şimdi 16 bin liraya geliyor. Durum böyle olunca kiloda 2 lira biniyor. 2 lira da esnaf ekleyince bu dört lira oluyor ve toplumun cebine yansıyor. 10 kilogramda 40 lira fark edince vatandaş her seferinde bir ürün eksik almak zorunda aklıyor. Her yükselişte bir ürün çantadan eksiliyor." dedi.
"Nakliye nedeniyle süt ve süt ürünleri de pahalı oluyor"
Pazarda süt ürünü sattığını ifade eden esnaflardan Ali Arslan, "işlerimiz vasat bir durumda ilerliyor. Yaz sezonu geldiği için işlerimizde bir düşüş var. Genelde nakliye, firmalara ait olduğu için onlar da bunu fiyatlara ekliyor. Dolasıyla ürünün fiyatı yükseliyor." ifadelerini kullandı.
Akaryakıtın fiyatlara eki ettiğine değinen bir vatandaş ise, "Akaryakıt düşerse fiyatlarda düşüş yaşanıyor ve vatandaşın alım gücü artar. " dedi. (İLKHA)