Filistin

Gazze'deki yardım kuruluşları: Tüm siyasi, diplomatik ve ekonomik yollar denenmeli, insanlığımızı kaybediyoruz

Siyonist kuşatmanın her geçen gün daha da derinleştirdiği Gazze'de kıtlık kapıda. Yardım kuruluşları faaliyetlerini durdurdu, fırınlar kapandı, su dağıtımı felç oldu. "İnsanlığımızı kaybediyoruz" çağrısı yapıldı.

Abone Ol

Gazze'de aylardır devam eden yoğun bombardıman ve tam kuşatma, sadece can kayıplarına değil, ağır bir insani felakete de yol açıyor. Siyonist rejimin yardımları engellemesi sonucu, bölgede açlık artık kitlesel bir krize dönüşmüş durumda.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Gazze'ye gıda yardımı ulaştırılması konusunda bir çözümün "birkaç adım ötede" olduğunu iddia etse de planın içeriğine dair herhangi bir detay paylaşılmadı. Bu belirsizlik içinde, Avrupa ülkeleri ve yardım kuruluşları, siyonist rejimin insani yardımları kontrol altına alarak özel şirketler aracılığıyla dağıtma planlarına sert tepki gösterdi.

Yardımlar durduruldu: Unumuz da umudumuz da tükendi

2 Mart'tan bu yana uygulanan sıkı abluka, insani yardım sistemini tamamen felç etti. Dünya Merkezi Mutfak (World Central Kitchen - WCK), temel malzemelerin tükenmesi nedeniyle tüm mutfak ve mobil fırın faaliyetlerini durdurduğunu duyurdu. Her gün 130 bin öğün yemek ve 80 bin ekmek sağlayan WCK, "Artık pişirecek hiçbir şeyimiz kalmadı" açıklamasını yaptı.

WCK kurucusu Jose Andres, "Mısır, Ürdün ve israildeki tırlar hazır bekliyor. Ama hareket etmeleri için izin lazım. Yardımların önü açılmalı" dedi.

Dünya Gıda Programı da bölgedeki gıda stoklarının tamamen tükendiğini bildirdi. Açlık tehlikesinin hızla yayıldığını belirten uzmanlar, yetersiz beslenme kaynaklı hastalıkların önlenemez hale geldiğini vurguluyor.

"Bu bir savaş suçu"

Uluslararası insan hakları kuruluşları, Gazze'ye uygulanan ablukayı "aç bırakma taktiği" olarak niteleyerek bunun savaş suçu kapsamına girdiğini dile getirdi. American Near East Refugee Aid (Anera) Başkanı Sean Carroll ise krizin kritik bir noktaya ulaştığını söyledi:

"Haftalık neredeyse 1 milyon öğün yemek dağıtıyorduk, son 66 günde sadece birkaç bin dağıtabildik. Stoklarımız bitti. Tüm siyasi, diplomatik ve ekonomik yollar denenmeli. Çünkü insanlığımızı kaybediyoruz."

Yardım merkezleri kaos içinde

Bölgede hâlâ açık kalan birkaç yardım merkezinde ise izdiham yaşanıyor. Kadınlar, çocuklar ve yaşlılar azalan erzaklar için uzun kuyruklara girerken; fırınların kapandığı, yakıt sıkıntısı nedeniyle su dağıtım sistemlerinin de durduğu bildirildi. (İLKHA)