İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul'da bir otelde düzenlenen Asya Yayıncılar Birliği (ABU) Haber Grubu Toplantısı ve Küresel Haber Forumu'nda konuştu.
Filistin'deki katliamlara dikkat çeken Altun, oradaki dehşetin ifade edilmesinde zorlanıldığını belirtti.
Altun, "israil hükûmetinin Filistin topraklarında mazlum ve masum halka yönelik uyguladığı bu hudutsuz katliam, bedeli ne olursa olsun en yüksek perdeden haykırılması gereken bir hakikattir. Filistin halkının maruz kaldığı zulüm, tüm askerî ve teknolojik imkanların kullanıldığı bir soykırıma dönüşmüş vaziyettedir." dedi.
Yakın bir geçmişte küresel bir teknoloji firması, Filistin'i desteklediği için bir yazılım mühendisinin işine son verdiğini hatırlatan Altun, "O mühendis israilin, uyguladığı katliamlarda yapay zekâ teknolojisini nasıl sömürdüğünü gözler önüne serdi ve israilin işlediği insanlık suçunu 'tarihteki ilk yapay zekâ destekli soykırım' olarak niteledi." diye konuştu.
Altun, "Masumların canına kıymak için sofistike ağların kurulduğu bu işgalde, binlerce bebek, çocuk, kadın, yaşlı, sağlık çalışanı ve gazetecin katledildi. Bugünlerde saldırılarını yeniden artıran israil, insanları ve insanlığı hunharca katletmeye devam ediyor. Daha dün israil, Kudüs Başkonsolosluğumuzdan bir görevlinin de aralarında bulunduğu diplomat bir gruba Cenin kentini ziyaretleri sırasında ateş açtı. Bu vahim olay, israilin hukuksuzluğunu, sistematik zorbalığını ve kendileri dışında hiç kimseye hayat hakkı tanımadığını bir kez daha ortaya koydu. Böylesi bir çapraz ateş altında gazetecilerin üstlendiği sorumluluk, canı pahasına dünyayı hakikate uyandırmaktır." şeklinde konuştu.
Gazze'de katledilen gazetecilere anan Altun, "Tüm bu acımasız saldırılara ve zulme rağmen gazeteciler, hakikati duyurmaktan bir an dahi vazgeçmediler. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği gibi 'Gazze'den dünyaya bir iletişim koridoru' açtılar." dedi.
Türkiye'nin aktif rol aldığı sürecin ardından Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması kararının alındığını ve böylelikle özgür Suriye'nin yeniden inşası için çok önemli bir adım atıldığını aktaran Altun, "2022 yılında Rusya-Ukrayna arasında Türkiye'de yapılan ilk görüşmelerden 3 yıl sonra barış masası yeniden ülkemizde kuruldu. Taraflar İstanbul'da bir araya gelerek müzakerelerin devam etmesi ve esir takası yapılması noktasında mutabık kaldı. İran ile Avrupa ülkeleri arasındaki nükleer görüşmenin adresi de yine İstanbul oldu." ifadelerini kullandı.
Altun, "Diyaloğun, uzlaşının ve barışın kalbi İstanbul'da atarken Antalya, NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmî Toplantısı'na ev sahipliği yaptı. Öte yandan yine Sayın Cumhurbaşkanımız, Hindistan ve Pakistan arasında süregiden gerilimin sonlandırılması noktasında güçlü bir inisiyatif üstlendi ve söz konusu gerilimin sonlandırılmasına katkıda bulundu. Şunu açık bir şekilde ifade etmeliyiz. Tüm taraflarla yapıcı ilişkiler geliştiren, tüm tarafların güvenini kazanan Türkiye, istikrarlaştırıcı gücüyle, aynı haftada birden fazla barış masasının kurulduğu bir diplomasi ve barış merkezi hâline gelmiştir. Tüm bu süreçte, dünya güzel haberler için Türkiye'ye odaklanmış, uluslararası medya kuruluşları, haber ekipleriyle İstanbul'da adeta karargâh kurmuştur." diye ekledi. (İLKHA)