Işın Tedavisi Nasıl Yapılır❓
Işın tedavisi nasıl yapılır? Işın tedavisi diğer adıyla radyoterapi uygulaması, vücudun dışında olan belirli bir bölgeye x ışınlarının uygulanması şeklinde gerçekleştirilir. Kan dolaşımına katılan kimyasalların doku içerisine radyasyon dalgaları ile ulaştırılması şeklinde uygulanır. Bu tedavi yöntemi hastalığı kontrol altında alınmasına yardımcı olur.
BUNA DA BAKIN👇
Işın tedavisi nedir❓
Yüksek frekansa sahip olan x ışınlarının, vücutta tümörlü olan hücreleri yok etmesi ya da bölünmesini kontrol etmek için kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Işın tedavisinde kullanılan ışınların doku katmanlarını kat ederek daha derin dokulara ulaşması söz konusudur. DNA yapısında değişikliği yol açan ışın tedavisi, tümörlü hücrelerin genetik yapısını hedefler ve hücrelerin çoğalmasını önler.
Işın Tedavisi Kaç Seans Sürer❓
Işın tedavisi yaklaşık olarak 1 ile 10 hafta sürebilmektedir. Haftada 5 gün şeklinde uygulanan bu tedavi yöntemi hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Tedavi planına uygun olacak şekilde her seans, yaklaşık 10 ila 30 dakikadır.
Kanserde ışın tedavisi kaçıncı evrede yapılır❓
Kanserin ilk evresinde hastalığın kontrol altına alınması için kullanılan radyoterapi, özellikle lenf kanseri ve baş boyun kanseri gibi çeşitli kanser türlerinde kullanılır.
Doktor tarafından gerekli görülen durumlarda, kanser hastalığının son evresine kadar ışın tedavisi uygulanır.
Işın Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir❓
Işın tedavisi yan etkileri genellikle halsizlik, yorgunluk tedavi edilen bölgede kızarıklık, kaşıntı, soyulma ve kuruluk şeklinde olabilir kafa derisine uygulanan ışın tedavisi bazen saç dökülmesine neden olabilir.
Işın Tedavisi Acı Verir Mi❓
Işın tedavisi alırken kişinin herhangi bir yanma, acı ve ağrı hissetmemesi söz konusudur. Yaklaşık olarak 10 dakika ya da 30 dakika içerisinde tamamlanan bu tedavi biçiminde, hareketi azaltmak için aksesuar ve maske gibi ekipmanlar kullanılabilir.
Işın tedavisi öncesinde hastanın değerlendirilmesi yapılır. Ardından tedavi için planlama ve CT çekimi gerçekleştirilir. Işın uygulanacak bölgenin korunması açısından 3 boyutlu yapılar hazırlanır.
Bu şekilde çevre dokular koruma altına alınır. Ayrıca tedavi öncesinde tümörün boyutu ve yerleşimi detaylı şekilde incelenir. Doktor tarafından tedavinin planlanması sonucunda ışın tipi, doz hesaplamaları ve diğer teknik detaylar sağlanır.