Kariyer.net’in 1.500'ün üzerinde çalışanla yaptığı araştırmaya göreİstanbul’da ve çevre illerde ikamet eden katılımcılar ile yapılan araştırmaya göre deprem sonrasında çalışanların yüzde 57’si tedirgin.
Duygu durumunu ‘’güvende’’ olarak ifade edenlerin oranı ise sadece yüzde 7 seviyesinde kaldı. Ayrıca Marmara’daki çalışanların yaklaşık yüzde 80’i yaşanan deprem veya olası depremler nedeniyle endişeli olduğunu ifade ediyor. 2023 Kahramanmaraş Depremleri ardından yapılan Deprem Sonrası Araştırması sonucunda ise bu oran daha yüksek çıkmıştı. İstanbul-İzmir illerinde yaşayanların yüzde 89’u endişeli olduğunu belirtmişti.
Araştırmaya göre hibrit/uzaktan çalışma isteğinin de oldukça yüksek olduğu görülüyor. Çalışanların yüzde 82’si halihazırda sürekli iş yerinde çalıştığını belirtirken yüzde 70’inden fazlası hibrit çalışmak istediğini ifade ediyor.
Deprem nedeniyle taşınmayı düşünenlerin oranı: yüzde 35
Araştırmanın sonuçlarına göre Marmara’daki çalışanların yüzde 35’i depremden dolayı taşınmayı düşünüyor. Taşınmayı planlamadığını ifade edenlerin yaklaşık yüzde 33’ü ise oturduğu bölgenin ve binanın altyapısına güvendiğini belirtiyor. İstanbul’da yaşamanın maliyeti ile depremin getirdikleri birleştiğinde birbirini tetikliyor ve çalışanlar şehirden çıkmak istiyorlar. Bu nedenle de uzaktan çalışma imkanı önem kazanıyor.
Marmara’daki çalışanlar, iş yerlerinin depreme direnci konusunda emin değil
Araştırmaya göre Marmara’daki çalışanların yüzde 38’i iş yerlerinin depreme dayanıklı olduğunu düşünüyor. İş yerinin depreme dirençli olmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 17 seviyesinde. Çalışanların yaklaşık yüzde 40’ı ise iş yerlerinin deprem direnciden emin değil.
Çalışanlar şirketlerin aksiyonlarını sürdürülebilir bulmadı
Araştırmaya katılanların yüzde 55’inden fazlası şirketlerin deprem sonrası aldığı aksiyonları yeterli bulmadı. Şirketlerin çözümlerini yetersiz bulanların yarısından fazlası ise neden olarak bu adımların sürdürülebilir olmamasını gösterdi.
Afet eğitimi veya semineri, çalışanların en çok talep ettiği aksiyonlardan biri. Araştırmaya katılanların yüzde 76’sı, deprem öncesinde şirketinin eğitim veya seminer vermediğini belirtti. Çalışanların ise bu konuda istekli olduğu gün yüzüne çıktı. Eğitim veya seminer talep edenlerin oranı ise yaklaşık yüzde 60 seviyesinde görüldü. Diğer yandan çalışanların bireysel olarak da depreme hazırlıksız olduğu gün yüzüne çıktı. Deprem öncesinde bir afet planı olmadığını belirtenlerin oranı yüzde 65’i geçti. (İLKHA)