Facebook Messenger, WhatsApp ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamaları, arkadaşlarımız, ailemiz ve hatta işletmelerimizle bağlantı kurmamızı kolaylaştırdı. Peki signal uygulaması nedir? Onu diğerlerinden ayıran özellik nedir? Signal uygulaması güvenli mi?
Signal uygulaması gibi mesajlaşma uygulamaları veri ihlali mi yapıyor?
Facebook Messenger, Instagram, WhatsApp ve Signal uygulaması güvenli mi? Mesajlaşma uygulamalarının neredeyse tamamı sürekli veri toplamaktadırlar, böylece reklam verenler size kişiselleştirilmiş reklamlar göstermeleri için onlara ödeme yapabilir. Bu uygulama, Meta'nın Ocak 2023'te veri ihlali nedeniyle verilen para cezası da dahil olmak üzere dünya çapında çok sayıda para cezası almasına rağmen devam etmektedir.
Bu nedenle, Ocak 2021'de WhatsApp, hizmet şartları ve gizlilik politikasında güncellemeler duyurduğunda büyük bir kullanıcı tepkisiyle karşılaştı. Kullanıcılar, uygulamanın toplayacağı ve ana şirketi Meta (daha sonra Facebook) ile paylaşacağı veriler konusunda özellikle endişeliydi. Birçoğu, sonuç olarak verilerini satmayacak veya paylaşmayacak alternatif mesajlaşma uygulamaları için uğraştı ve bu da Signal uygulaması kullanımının ana akım haline gelmesine yardımcı oldu.
NSA muhbiri Edward Snowden, Tesla/SpaceX/Twitter CEO'su Elon Musk ve eski Twitter CEO'su Jack Dorsey gibi kişilerden gelen signal kullanımı tavsiyeleri, Ocak 2021'de Signal'in kullanıcı tabanının artmasına yardımcı oldu.
7-10 Ocak 2021 arasında uygulama, Google Play Store ve Apple App Store'da 7,5 milyon kez indirildi. Bu, 2019'da yalnızca 500.000 kullanıcısı olan bir uygulama için büyük bir sıçramaydı.
Bu arada, Signal'in geçici CEO'su WhatsApp'ın kurucu ortağı Brian Acton. Ana şirketi Facebook ile uygulamadan nasıl para kazanılacağı konusunda bir anlaşmazlığın ardından 2017'de WhatsApp'tan ayrıldı. O ve kurucu ortağı Jan Koum, Facebook'un reklam satma işine ters düşen uygulamayı reklamsız tutmak istedi. Ayrılır ayrılmaz, Signal Foundation'ı Marlinspike ile birlikte kurdu ve ona 105.000.400 $ sıfır faizli kredi aldı.
Signal Vakfı, reklam satmak için kullanıcı verilerini toplayan Facebook Messenger gibi uygulamaların aksine, hizmetin çalışmaya devam etmesi için bağışlara güveniyor.
Signal Uygulaması Güvenli mi?
Gizlilik politikası savunucularının tavsiye etmesinin yanı sıra Signal mesajlaşma uygulaması, onu en güvenli mesajlaşma uygulamalarından biri yapan özellikleri bir araya getiriyor. Birinci sınıf şifreleme algoritmaları ve neredeyse hiç veri toplamama taahhüdü, casusları ve diğer üçüncü tarafları sizden uzak tutmaktadır. Gazeteci ve aktivist grupları, diğer mesajlaşma uygulamaları yerine kullanılmasını tavsiye etmektedir.
Signal uygulamasını güvenli yapan özellikler şunları içerir:
Signal mesajlaşma uygulaması protokolü
Uygulamanın uçtan uca şifrelemesi, yalnızca gönderenin ve amaçlanan alıcının bir mesajı okuyabileceği anlamına gelir. Bu, üçüncü tarafların (hatta Signal'in) konuşmaları dinlemesini neredeyse imkansız hale getirir.
Signal ayrıca mesajları şifrelemek için Double Ratchet algoritması kullanır. Bu, her mesaj için bir saldırganın tüm konuşmaları okumasını önleyen yeni bir anahtar oluşturur.
Açık kaynak kod yapısı
Signal'in iOS, Android ve Desktop kaynak kodları açık kaynaklıdır. Bu, herhangi birinin kodu incelemesine, reklamı yapılan şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmesine ve olası güvenlik sorunlarını tespit etmesine olanak tanır. Ayrıca, uygulamanın gerçekten de Signal Foundation'ın söylediği kadar özel ve güvenli olup olmadığını doğrulamayı kolaylaştırır.
Veri toplama yok
Diğer mesajlaşma uygulamalarında olduğu gibi, Signal de hükümetlerden ve emniyet teşkilatlarından kullanıcı verilerini sağlamak için talepler alır.
Kişiler, konuşma listesi ve konum gibi verileri saklamadığından, sürekli olarak, bir hesabın ne zaman oluşturulduğuna ve en son ne zaman çevrimiçi olduğuna ilişkin zaman damgaları dışında herhangi bir bilgi sağlayamayacağı yanıtını verir. Signal'in yanıtlarını web sitesindeki “Hükümet Talepleri” sayfasında ayrıntılı olarak okuyabilirsiniz.
Signal güvenli mi? Sorusunun yanıtı olarak, elbette ki güçlü güvenliği, bir saldırgan cihazınıza fiziksel erişim sağladığında sona erer. Bu nedenle cihazınızı ve uygulamayı bir PIN ile kilitlemeniz önemlidir. Okunan mesajları belirli bir süre sonra otomatik olarak silen kaybolan mesajları etkinleştirmek de etkili olacaktır. Böylece hiçbir iz bırakmazsınız.
Muhtemelen Signal'in güvenliğiyle ilgili en yaygın eleştiri, bir cep telefonu numarasıyla kaydolmanızı gerektirmesidir. Bu, kimliğinizi ortaya çıkarabilir, ancak gereksinim yakında değişebilir. Whittaker, Aralık 2022'de Time Magazine ile yaptığı bir röportajda, şirketin kullanıcıların 2023 ortasına kadar bir kullanıcı adı oluşturmasına izin vermeyi umduğunu söyledi.
Signal Hesabı Nasıl Kurulur?
Signal'i denemek ister misiniz? Bir hesap oluşturmak beş dakikadan az sürer. Tek ihtiyacınız olan bir cep telefonu numarası ve bir Android veya iOS cihazı. Başlamak için şu adımları izleyin:
- Signal mesajlaşma uygulaması en son sürümünü Google Play Store veya App Store'dan indirip yükleyin.
- Uygulamaya kişilerinize erişme izni vermek isteyip istemediğinizi seçin. Kişilerinizden kimlerin halihazırda Signal'de olduğunu görmek için buna ihtiyacınız olacak.
- Cep telefonu numaranızı girin ve doğru olduğunu onaylayın.
- SMS doğrulama kodunu girin veya bir doğrulama araması isteyin.
- Profil adınızı girin. Bu bir takma ad olabilir. Ayrıca bir profil resmi de ekleyebilirsiniz (isteğe bağlı).
- En az dört karakterden oluşan alfa sayısal bir PIN oluşturun. Gelecekte Signal'i yeniden yüklemek veya cep telefonu numaralarını değiştirmek için ihtiyacınız olacağından bunu unutmayın.
- İşte bu, işiniz bitti! Artık hesabınızı oluşturduktan sonra masaüstü uygulamasını Windows, macOS ve Linux cihazınıza da yükleyebilirsiniz.
Signal Uygulaması Size Göre mi?
Gizliliğinize ve güvenliğinize değer veren bir mesajlaşma uygulaması arıyorsanız, Signal kesinlikle doğru bir mesajlaşma uygulaması gibi görünüyor. Açık kaynaklıdır, kullanıcı verilerini toplamaz ve diğer mesajlaşma uygulamalarının bile kullandığı sağlam bir şifreleme protokolüyle birlikte gelir.
Tabii ki, Signal hala potansiyel güvenlik risklerine sahiptir. Birincisi, şu anda bir hesap oluşturmak için bir cep telefonu numarası kullanmanızı gerektiriyor. Bu, Signal kişisi olmalarını istiyorsanız bu numarayı başkalarına vermeniz anlamına gelir. Ancak bu, kullanıcı adlarının tanıtılmasıyla yakında değişebilir.
Bir saldırgan cihazınızı fiziksel olarak ele geçirirse konuşmalarınızı da tehlikeye atabilirsiniz. Riskinizi en aza indirmek için cihazınızı ve Signal uygulamasını bir PIN ile kilitleyin ve kaybolan mesajları etkinleştirin.
Son olarak, aramalarınızı Signal'in sunucuları üzerinden aktarırken IP adresinizi maskelemek istiyorsanız, başkalarının gerçek IP'nizi görmesini engellemek için VPN kullanımı önerilmektedir.
Signal uygulaması Hangi Ülkenin ve Sahibi Kimdir?
Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan Signal Foundation, Signal uygulamasının sahibidir. Signal yaratıcısı Moxie Marlinspike ve WhatsApp kurucu ortağı Brian Acton, onu ve yan kuruluşu Signal Messenger LLC'yi 2018'de kurdu. Signal Messenger LLC, uygulamanın ve şifreleme protokolü Signal protokolünün geliştirilmesinden sorumludur.