Özel bir AVM'de gerçekleştirilen fuar, 12-18 Mayıs 2025 tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.
Açılış törenine Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Kemal Kızılkaya, İl Müftüsü Şakir Pinal, yazarlar, yayınevi temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören, İl Müftüsü Şakir Pinal'in duasıyla başladı.
Vali Kızılkaya, açılış konuşmasında fuarın gençlerin bilgiyle yoğrulmuş bir nesil olarak yetişmesine katkı sağladığını belirterek, "Bu fuarı yalnızca bir kitap etkinliği değil, aynı zamanda bilgiyle aydınlanan bir gelecek için çıkılan bir kültür yolculuğu olarak değerlendiriyoruz." dedi.
"Bilgiyle aydınlanan bir gelecek için kültür yolculuğu"
Vali Kızılkaya, "Bugün burada, Siirt’imizin kültür ve sanat hayatına yön veren çok kıymetli bir organizasyonun, 11. Siirt Kitap Fuarı’nın açılışını gerçekleştirmek üzere bir araya gelmenin onurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Her yıl artan ilgiyle, istikrarla ve kararlılıkla düzenlediğimiz bu fuar; bilgiyle yoğrulmuş bir neslin inşasına katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Siirt’in kültürel kimliğini de güçlendiren bir vizyonun yansımasıdır." dedi.
100’ü aşkın yayınevi, 50’den fazla yazar Siirt’te
Kızılkaya, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Kitap fuarımızda, 100’ü aşkın yayınevi, 50’den fazla yazar, söyleşiler, imza günleri ve kültürel etkinliklerle binlerce kitapseveri aynı çatı altında buluşturacağız. Öğrencilerimize dağıtılacak hediye kitap çekleri sayesinde, istedikleri kitaplara ulaşmalarını sağlayarak okuma alışkanlıklarını desteklemeyi hedefliyoruz. Bu fuar yalnızca bir kitap etkinliği değil; aynı zamanda bilgiyle aydınlanan bir gelecek için hep birlikte çıktığımız bir kültür yolculuğudur."
Siirt'te düzenlenen 11. Kitap Fuarı'na katılan İslam Tarihi Uzmanı Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, kitap okuma alışkanlığına dikkat çekerek Müslüman toplumların okumayı ihmal etmesinin sonuçlarını vurguladı.
"Müslümanlar Allah’ın ‘Oku’ emrini ihmal ediyor"
Japonya’daki bireylerin kitap okuma oranını örnek gösteren Sırma, "Japonya'da elinde telefonla oyun oynayan bir Japon görmedim; ama hepsinin elinde kitap var. Neden Japonya ilerliyor? Çünkü ne yapacağını biliyor. Oysa ki hepimizin malumu olduğu üzere, Allah-u Teâlâ Kur’an’da biz kullarına gönderdiği ilk emir olarak ‘Oku’ demiştir. Bizler bunu hep söyleriz ama gereğini yapmayız. Allah 'Oku' diyor, ama Müslümanlar adeta 'Hayır, okumayacağız' diyor. Okumadıkları için, bir zamanlar dünyanın efendisi olan Müslümanlar bugün pek de iyi bir durumda değiller. Birbirlerini öldürüyorlar, Batı ise bundan haz alıyor. Bir zamanlar da bizim ülkemizin insanlarını birbirine kırdırmışlardı. Ama onlar bir oyun kurdu, Allah da onların oyununu bozdu. Bu güzel günde hepimiz kardeşiz." ifadelerini kullandı
"Teknolojinin artışı kitap okuma alışkanlıklarını zorluyor"
Fuara katılan gençler, teknolojinin hayatlarının her alanına girmesiyle birlikte kitap okuma oranlarının giderek düştüğüne dikkat çekti. Dijital cihazların, özellikle telefonlar ve sosyal medya platformlarının dikkatlerini dağıttığını belirten öğrenciler, kitap okuma alışkanlıklarının azalmasının, zihinsel gelişim açısından olumsuz etkiler yarattığını ifade etti.
Birçok öğrenci, dijital dünyaya daha fazla zaman ayırmalarının, geleneksel okuma alışkanlıklarını zayıflattığını vurguladı. Ancak, düzenlenen kitap fuarlarının, kitaplara olan ilgiyi yeniden arttırmayı ve gençlere okuma alışkanlıklarını kazandırmayı hedeflediği belirtildi. (İLKHA)