Trablus’ta görev yapan Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Savunma Bakanlığı tüm taraflara "ateşkes rejimine riayet etmeleri ve sahada gerilimi yeniden artırabilecek her türlü açıklama ve eylemden kaçınmaları" çağrısında bulundu.

Bakanlık, güvenliği sağlamak ve yeni çatışmaları önlemek amacıyla "tarafsız birliklerin konuşlandırılmasına başlandığını" bildirdi.

Libya Haber Ajansının aktardığına göre, Trablus’taki kabine, Caydırıcı Güçler Komutanı Abdurrauf Kara’ya çatışmaları derhal durdurması ve biriminin İçişleri Bakanlığı yapısına dahil edilmesi kararına uyması yönünde talimat verdi.

Çatışmalar, UBH'ye bağlı Mahmud Hamza komutasındaki 444. Tugay ile Caydırıcı Güçler arasında, Salı günü gece saatlerinde, Başbakan Abdulhamid Dibeybe’nin Kara’ya bağlı birlikleri feshetme kararı almasının ardından patlak verdi.

Trablus’taki gerginlik, pazartesi akşamı kentin güneyinde 444. Tugay ile Güvenlik ve İstikrarı Sağlama Aygıtı arasında çatışmaların başlamasıyla daha da tırmandı. Bu gerilimin nedeni, söz konusu aygıtın başındaki isim olan Abdelgani el-Kikli’nin (Ganiwa) hayatını kaybetmesiydi. Libya’nın güvenlik birimlerinden bir kaynak, Al Wasat televizyonuna yaptığı açıklamada, el-Kikli’nin pazartesi akşamı 444. Tugay karargahında öldürüldüğünü doğruladı. Kaynağa göre, el-Kikli'nin orada bulunma nedeni bilinmiyor ve "bir toplantıya çekildiği" ihtimali göz ardı edilmiyor. Saatler süren çatışmalar sonucunda altı kişi hayatını kaybetti.

Libya’daki genel durum

Libya’da birbirini tanımayan iki hükümet faaliyet gösteriyor. İlki, BM tarafından tanınan ve Abdulhamid Dibeybe tarafından yönetilen hükümettir ve merkezi Trablus’tadır. İkincisi ise Temsilciler Meclisi tarafından yetkilendirilmiş hükümettir; ilk olarak Bingazi’de kurulmuş, sonrasında ise Sirte’ye taşınmıştır ve Usame Hammad tarafından yönetilmektedir.

2011 yılında ülkenin lideri Muammer Kaddafi’nin devrilip öldürülmesinden sonra Libya, tek bir devlet olarak işlev görmedi. Son yıllarda, Trablus’taki Batı hükümeti ile Doğu’da konuşlu ve Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu tarafından desteklenen yönetim arasında ciddi bir karşıtlık söz konusuydu.

2021’de, BM himayesinde Cenevre’de toplanan Libya Siyasi Diyalog Forumu, ülkede genel seçimler yapılana kadar görev yapacak geçici bir yürütme organı seçti. Ancak bu seçimler hâlâ gerçekleştirilmiş değil. Libya’daki silahlı gruplar, ülkedeki rakip siyasi güçlerle bağlantılı olduklarından dolayı sık sık açık çatışmalara giriyor ve bu çatışmalar çok sayıda can kaybına neden oluyor. (İLKHA)

HAMAS: Faşist işgal, sağlık tesislerinde katliamlar yaparak benzeri görülmemiş suçlar işliyor
HAMAS: Faşist işgal, sağlık tesislerinde katliamlar yaparak benzeri görülmemiş suçlar işliyor
İçeriği Görüntüle

Kaynak: İLKHA