Esnaf, alım gücünün düşmesiyle satışların azaldığını belirtirken, gençler ise evliliğin artık lüks haline geldiğini ifade ediyor.

Çeyiz sezonunun başlamasıyla birlikte Batman’da İLKHA mikrofonuna konuşan esnaf ve vatandaşlar, ekonomik koşulların evlilikleri zorlaştırdığını dile getirdi.

Esnaf, çeyiz satışlarının düştüğünü ve müşterilerin artık kalite yerine fiyata odaklandığını belirtirken, bekâr gençler ise evlilik çağında olmalarına rağmen yüksek maliyetler ve yetersiz devlet desteği nedeniyle evlenemediklerini vurguladı.

Gençler ve esnaf, evliliği teşvik etmek amacıyla verilen 150 bin TL'lik devlet desteğinin artırılması ve başvuru süreçlerinin kolaylaştırılması için yetkililere çağrıda bulundu.

Emrullah Çiftçi

"Çeyiz satışlarımız gittikçe düşüyor"

Çeyiz satışlarının bayağı düştüğünü belirten esnaf Emrullah Çiftçi "Havaların ısınmasıyla çeyiz sezonu da başlıyor ve insanlar düğün hazırlıkları yapmaya başlıyor. Çeyiz satışlarımız bu sene düşük. Çünkü insanların alım gücü azalmış durumda ve ekonomik sıkıntılardan dolayı insanlar daha uygun ürünlere yönelmiş durumdalar. Biz de buna karşı müşterilerimize nasıl daha uygun fiyatlara ürün sunabiliriz, bunun arayışına girdik. İşlerimiz tam olarak açılmış değil. Buraya gelen insanlar fiyatlara bakıyor. Çeyiz ödemesini kimse tek seferde yapamadığı için müşterilerimize taksit imkânları sunuyoruz." dedi.

"Evlilik oranları artarsa piyasa canlanır ve ekonomi iyiye doğru gider"

Alım gücünün düşmesinin evlilik sayısını olumsuz etkilediğini söyleyen Çiftçi, bekar gençlerin evlenebilmesi için devletin çeyiz desteklerini arıtması gerektiğinin altını çizdi.  

Çiftçi "Şu an tencere, kaşık, çatal ve yemek takımları, kahvaltı seti gibi ürünlerin fiyatları kalitesine göre 15 bin lira ile 40 bin lira arasında değişiyor. Tabii bu çeyiz setine; mutfak robotları, süpürge, tepsi, bardak gibi mutfak ürünlerinin hepsini dâhil etmek isterse fiyat 100 bin liraya kadar çıkabiliyor. Lüks markalar tercih edilirse bu rakam 150 bin liraya kadar ulaşabiliyor. Esnaf olarak vatandaşın da nabzını tutarak her bütçeye uygun çeyiz setleri getiriyoruz. Eskiden kalite odaklı olan vatandaşların çoğu şu anda 'En uyguna nasıl alabilirim?' durumundalar. Pandemi öncesine kadar yılda ortalama 150 çeyiz paketi satarken şu anda bu rakam neredeyse yarı yarıya düşmüş durumda. Artan maliyetlerden dolayı evlilik sayıları çok azalmış durumda. Genelde hükümetin, yerelde ise valiliklerin evliliğin kolaylaşması ve bekârların evlenmesi için destek ve teşvikleri artırması gerekmektedir. Evlilikler artarsa piyasada ve ekonomide canlanma olacaktır." şeklinde konuştu.

Mehmet Gündüz

"Evlenecek çiftlere yönelik destekler artırılmalı"

Motorine 1,29 TL indirim yapılacak Motorine 1,29 TL indirim yapılacak

Kendisi gibi evlenme çağına gelen birçok arkadaşının maddi yetersizliklerden dolayı evlenemedikleri ifade eden Mehmet Gündüz "27 yaşındayım ve evlilik çağındayım. Maddi külfetler ve zor şartlardan dolayı evlenemiyorum. Altından tutun mobilyasına kadar her şeyin fiyatı çok yüksek. Burada da çeyiz fiyatlarına bakmaya geldim ve fiyatların çok maliyetli olduğunu gördüm. Yetkililerden beklentimiz, evlilik çağına gelen gençlere bir kapı açmalarıdır. Hükümet, geçen sene yaptığı açıklamada evlenecek çiftlere 150 bin lira destek vereceklerini belirtmişti ama o desteğe ulaşana kadar birçok bariyerle karşılaşıyoruz. Bu bariyerleri aşana kadar o meblağ da yetersiz kalıyor. Evlenme çağına gelmiş birçok arkadaşım var ama maddi sıkıntılardan dolayı evlenemiyorlar. Bu nedenle hükümetin evlenecek çiftlere yönelik desteklerini artırması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Mahir Soylu

"Bu şartlarda hiç kimse evlenemez"

Mahir Soylu ise benzer düşünceler dile getirerek, "24 yaşındayım ve maddi sıkıntılardan dolayı evlenemiyorum. Çünkü şu anda en düşük evlilik maliyeti yaklaşık bir ile bir buçuk milyon lira arasında tutuyor. Durum böyle olunca evlenemiyoruz. Asgari ücretin bir tık üstü maaş alıyorum ama evlilik için bu yetmiyor. Devletin evlenmek isteyen çiftlere sunduğu 150 bin liralık bir desteği var ama bu rakam şu anda çok yetersiz. Çünkü evlilik maliyeti çok artmış durumda. Bu şartlarda hiç kimse evlenemez. Yetkililerden isteğimiz, evliliğin teşviki için verilen desteklerin artırılmasıdır." dedi. (İLKHA)

Kaynak: İLKHA